Sana Juicer 707 by Omega

Val av Slowjuicer – Vilken slowjuicer ska jag välja?

Som du kanske redan vet så är en slowjuicer en långsamt roterande elektrisk saftpressare. Metoden medför generellt att juicen blir bättre än i de traditionella centrifugala maskinerna. Om du trots denna vetskap är i tvivel om vilken du ska välja så ska du läsa vidare.

Just frågan: ´Vilken Slowjuicer ska jag välja´ är en ofta ställd fråga och dagligen får vi hänvändelser om detta på webshoppen Safter.se. Så därför är det dags för ett litet blogginlägg om ämnet.

Det är inte lika lätt att välja slowjuicer idag än det var för ett par år sedan. Då fanns det nämligen bara Hurom och Omega på marknaden i Sverige. Nu har det inte bara tillkommit en massa nya modeller men även nya tillverkare och marknaden har exploderat. Så valet har blivit något mer komplicerat. Men nu är hjälpen på väg – läs inlägget och få svaret på vilken Slowjuicer som är den rätta just för dina behov.

Vertikal Slowjuicer från Hurom

Vertikal Slowjuicer från Hurom

Sana Juicer 606 by Omega

Horizontal Slowjuicer från Omega

 

 

 

 

 

 

 

Vertikal- eller horisontal Slowjuicer?

Du ska börja med att bestämma dig för om du ska ha en Vertikal- (upprättstående) eller en Horizontal (liggandes) Slowjuicer. Om man väljer det ena eller det andra beror på vad du önskar att juica.

Vertikal
Slowjuicer
Horizontal
Slowjuicer
Lämpad för: Ett generellt och vardagligt behov. I principen så klarar den av all frukt, grönsaker och rotfrukt. För dig som vill prova mer än det genomsnittliga. Du kanske vill prova mer spännande råvaror exempelvis spenat, vetegräs och liknande.
I en Horizontal slowjuicer utnyttjas råvarorna generellt lite bättre än i de vertikala modellerna. Du kan göra pesto, nötsmör och liknande på de flesta modellerna.
Begränsning: Har vanligtvis en liten utmaning vad gäller långa fibrer, som exempelvis spenatblad och selleristänger.
Den är inte bra till vetegräs.
Har i princip inga begränsningar. Den klarar av alla typer av frukt och grönt utan problem, inklusive långa fibrer och då även lämplig vetegräs.

Sammanfattning: Om du önskar att juica all typ av frukt, grönt och örter så är det helt klart en horisontal juicer du ska välja. Du slipper tillstoppningsproblem och får en hög utnyttjningsgrad.

Sana Juicer 707 by OmegaHorisontala slowjuicers räknas generellt som lite mer effektiva i deras utnyttjning och detta är speciellt relevant om du exempelvis vill göra vetegräs-juice eller använda dig av kryddörter eller blad.
Men i det stora hela så får du bara mer juice ut av den samma mängd råvaror med en horisontal maskin.
Om du vil kan du även göra pesto, nötsmör och babymos på de flesta horisontala slowjuicers, då det ofta medföljer ett tillbehör som gör dem till mer allsidiga maskiner än de motsvarande vertikala utgåvorna.

När det kommer till de upprättstående så kallade vertikala slowjuicers så har du fördelen med att de fyller mindre på köksbordet. När det kommer till rengöringen så är det en aning lättare att rengöra de horisontala modellerna än de vertikala men skillnaden är inte överväldigande. Detta då båda modellerna innehåller 4-5 delar som enkelt tas av och sköljs under kranen. Det du ska vara extra uppmärksam på är filtret som ska rensas ordentligt med den medföljande borsten så att fiberrester inte sitter kvar och torkar in. Diskmaskin får inte användas.

Har du beslutat dig för en Vertikal (upprättstående) Slowjuicer?

När du väl har bestämt dig för de vertikala modellerna så är det dags att välja en tillverkare och en specifik modell. Nedanför presenterar vi en överblick över de möjligheter vi kan erbjuda för tillfället.

Vår generella uppfattning är att juicers som är producerade i Korea (Hurom/Omega Juicers) är mer gedigna och av bättre kvalitet än maskinerna från Kina (Greenis). Samtidigt får du en mycket bättre produktgaranti på Koreanska maskiner, bortsett från Greenis som ger dig otroliga 10 års garanti på motorn och Kuvings som snålar med endast 2 års garanti.

Hurom HU-700-vitRent tekniskt består alla vertikala juicers av likadana delar och är uppbyggda på samma sätt och därför beror valet mest på utseende och pris. Med det nämnt så är det värt att bemärka att Hurom med deras modell HU-702, 2nd Generation lanserar en helt ny uppbyggnad av kvarnen. Detta eliminerar de utmaningar som de övriga modellerna har när det handlar om arbete med långa fibrer. Denna lansering har nyligen fått en uppföljare i form av Omega Juicer med modellen VSJ843RS och Sana Juicer 808. Dessa använder sig också av samma teknologi.

Den största skillnaden mellan de olika tillverkarna/ modellerna är att vissa modeller är utrustade med en propp. Denna används till att blockera utloppet tillfälligt och därför blanda flera olika juicer direkt i maskinen. Vissa modeller har ett kabinett av rostfritt stål medan andra är gjorda av plast. Flera av maskinerna levereras med två filter där det ena är fint och det andra grövre. Den grövre har större maskor och är bäst lämpad till mjukare råvaror.

De allra flesta maskinerna är tillverkade av BPA-fria plastmaterial. För mer informationer kan man läsa de specifika produktbeskrivelserna.

Har du beslutat dig för en horisontal Slowjuicer?

Om du är typen som helst vill helgradera dig när det kommer till juicing så ska du välja en horisontal juicer. Denna klarar av alla typer av frukt, grönt och örter.

Innan du fortsätter läsa vill vi uppmärksamma dig på at vi medvetet har valt bort maskiner av märket Wilfa. Anledningen är att vi inte anser att de lever upp till samma nivå som de övriga horisontala slowjuicers på marknaden.

Vårt mål är ge en mer klar bild av de möjligheter som finns när man ska köpa en slowjuicer och det bästa är att klicka dig fram mellan de olika blogginläggen där du hittar en massa relevant information om Slowjuicers och deras användningsområden eller besök vår shop Safter.se.

Skriv et svar