Val av Juicepress

Val av Juicepress – Innan du väljer din nya Saftpress eller Juicepress, är det ganska viktigt att överväga följande:

  • Hur ofta kommer du att göra juice?
  • Hur mycket tid vill du lägga ner på att göra juice?
  • Vilka typer av juicer vill du helst göra, frukt / grönsaker / vetegräs / alla typer ?
  • Hur stora bitar frukt och grönsaker skall juicepressen kunna ta åt gången
  • Vilka hälsomässiga aspekter fokuserar du på i samband med att göra egen juice ?
  • Användarvänlighet, rengöring, avfall ?

safter-logoOch kom ihåg att ju lättare din juicepress eller juicepress är att använda, desto oftare kommer du att använda den, så låt bli att köpa för ”billigt” och sluta med en juicepress, som är omständig att använda eller sviker på annat sätt, för då kommer den bara att avsluta sina dagar längst in i skåpet eller på Blocket.

Här på SaftBlog.se är vi generellt förespråkare för juicepressar av typen Slow Juicers, i vissa fall kan det dock ändå vare relevant att överväga en Centrifugal Saftpress:

  • Om det är viktigt att kunna göra stora mängder juice snabbt.
  • Om du primärt pressar saker som äpplen och morötter.
  • Om du inte orkar skära grönsaker och frukter först, stort påfyllningsrör.
  • Och det är OK, att juicen är ganska rikligt oxiderad när den är klar.

I så fall kan vi rekommendera dig att titta efter en Centrifugal Juicepress, bland vilka det finns några bra modeller till riktigt attraktiva priser.

hurom-hu400-slowjuicerAnnars vill vi rekommendera dig att överväga en juicepress av typen Slow Juicer, som skiljer sig från Centrifugal Juicepressar genom att arbeta med mycket färre varvtal, normalt bara runt 80 varv i minuten, där centrifugal juicepressar ofta arbetar med mellan 12-14 000 varv och med hög värmeutveckling som följd. Låga varvtal innebär att det bl.a. inte utvecklas skum under processen och näringsmässiga värden är betydligt bättre, eftersom processen är mycket mera skonsam.
Då det inte sker samma syresättning av juicen som vid centrifugalprocessen, kan juicen tåla förvaring i kylskåp i upp till 48 timmar.

hurom-hu500-juice capDet koreanska företaget HUROM® har utvecklat en ny patenterad teknik – kallad SSS, Slow Squeezing System, som långsamt pressar juicen ur frukt och grönsaker. Det ger ett fantastiskt resultat, där naturlig smak, färg, vitaminer, enzymer och näringsämnen bevaras.
Låga varvtal betyder samtidigt att Huroms maskiner är otroligt tystgående, samtidigt som de ger dig betydligt mer juice – faktiskt så mycket som  upp till 30% mer i förhållande till traditionella centrifugal juicepressar, eftersom den utnyttjar frukten och grönsakerna mycket bättre, vilket bl.a. kan ses på den kruttorra pulpen.

Du kan se ett stort urval av Slow Juicers från Omega® och Hurom® på den svenska webbshopen Safter.se.

Infographic - Val av Juicer