Val av Blender

Blenders kan fås till priser från bara 500:- och upp till 5000:- och kvaliteten varierar i samma utsträckning.

Precis som med juicepressar, är det naturligtvis väsentligt att göra klart för sig om vilka behov man har innan man kastar sig i väg och köper en blender. Det kan både vara dumt att köpa för billigt och för dyrt. Men det är speciellt förargligt att använda pengar på en blender som inte motsvarar ens förväntningar och därför slutar sina daga längst bak i köksskåpet. Därför kommer här några tips om vad du skall tänka på samt vara uppmärksam på, när du väljer din nya blender:

Grundläggande krav på blenders:

  • Variabel hastighet – gärna steglös reglering, annars minst 2 steg.
  • Kraftig motor – effekten skall vara minst 1000 watt.
  • Behållaren skall vara kantig eller försedd med ribbor för att säkra bra flöde.
  • Kniven skall vara stor och kraftig och böjd i rätta vinklar.

Extra funktioner:

  • Timer, som automatiskt stoppar maskinen efter en viss period.
  • Ljuddämpning i form av en glaskåpa som placeras över behållaren.

Nedan får du våra utförliga kommentarer till de enskilda punkterna:

Hastighet
Det är viktigt att blendern kan arbeta vid olika hastigheter. Normalt startar man med en låg hastighet för att bara krossa och blanda innehållet lite.

Det vanligast förekommande felet hos blenders är att de går för snabbt, således att det bildas en luftficka omkring kniven, vilket resulterar i att blendingen avstannar eftersom ingredienserna bara simmar runt i behållaren.

Problemet är störst om blandningen innehåller mycket frukt, vilket kan ge en mycket fet eller tjock massa, som är svår att blenda – Problemet är välkänt hos billiga blenders, och lösningen är normalt att stanna och starta om blendern igen och igen för att få innehållet att sjunka ihop – alternativt att tillsätta mer vätska.

Har man en blender med variabel hastighet, kan man starta långsamt för att därefter öka hastigheten efterhand som innehållet blir mer homogent och krämigt. Slutligen låter man blendern köra kort tid med hög hastighet.

Effekt
Det är naturligtvis viktigt att blendern är utrustad med en kraftig motor för att kunna krossa istärningar och frusna ingredienser, vilket är en hård belastning för maskinen. Motorn bör ha en effekt på minst 1000 watt och gärna mer.

Vitamix TNC5200 Blender

Blenders från VitaMix® och BlendTec® är utrustade med kraftiga motorer på respektive 1200- och 1500 watt och är några av de kraftigaste som finnes på marknaden.

Behållare
Behållarens design är avgörande viktig för rätt flöde när man blendar. Behållaren bör aldrig vara helt rund, utan det skall finnas något som skapar motstånd. Därför är flesta kvalitets blenders utrustade med fyrkantiga eller klöverformade behållare.

 

Behållarens storlek har också en viss betydelse – Generellt bör den inte vara för stor, eftersom den då inte kommer att lämpa sig för att göra enkla portioner på exempelvis 0,3 liter. Om behållaren är för stor, kommer innehållet bara att kastas runt och endast kortvarigt vara i kontakt med kniven i botten av behållaren.

BlendTec Home Blender HP3A

Det har ingen större betydelse om behållaren är av glas eller plast, så länge den är BPA fri. Plast kan faktiskt vara till en viss fördel, eftersom det väger inte så mycket som en tung glasbehållare och därmed är lättare att arbeta med. Plast går inte heller i bitar, om du råkar tappa behållaren i golvet.

Kniv
Kniven bör vara utrustad med endast två blad. Om den har fyra blad kan det vara svårt för innehållet att komma helt ner och få kontakt med kniven, i synnerhet vid höga hastigheter kan man riskera att exempelvis istärningarna bara hoppar runt på kniven och inte kommer ända ner och blir krossade.

Se urvalet av BlendTech® och Vitamix® blenders på Safter.se.