Oljepress för privat bruk

På den senaste tiden har det dykt upp en ny typ av köksmaskin – nämligen en elektrisk oljepress eller oljekvarn, som man använder för att tillverka sin egen kallpressade olja av frö, kärnor och nötter.

Elektrisk oljepress från CI

Fördelar med att pressa sin egen olja

Det finns ett antal uppbenbara fördelar med att pressa sin egen olja i en oljepress.

För det första är det välkänt att kvaliteten på olja reduceras kraftigt från det ögonblick den produceras. Det mesta av den matlagningsolja som vi har tillgänglig är industriellt framställd och det tar ofta lång tid innan de är i butikerna. Där kan den stå länge innan den hamnar i ditt kök, där oljan ofta står i sin förpackning i lång tid innan den blir använd.

En annan sak som du inte har kontroll över vid industriellt framställd olja, är vilken temperatur den produceras. Helst så bör temperaturen av oljan inte överstiga 42 °C under tillverkningen. Vid denna temperatur bevaras både smak och näringsämnen maximalt. När du själv kallpressar din olja så har du kontrollen över temperaturen och kan hålla den under 42 °C. Den skonsamma kallpressnings processen betyder att näringsämnen, enzymer, mineraler och fettsyror bevaras på bästa sätt samt att oljan bibehåller sin smak och arom – vilket ger en helt annan smakupplevelse när du använder den i din matlagning.

Ett tredje argument är att du med din egen oljepress aldrig behöva göra mer olja än precis den mängd som du ska använda i din matlagning. Du kan nämligen pressa oljan i direkt samband med att du ska använda den så att du alltid har färskpressad, välsmakande och näringsrik olja.

Vad kan man pressa i en oljepress?

Med en oljepress kan du tillverka kallpressad olja av till exempel sesamfrön, linfrön, solrosfrön, pumpafrön, mandlar eller nötter.

Mängden olja beror på flera faktorer där färskheten är den viktigaste. Generellt bör du alltid se till att råvarorna är så färska och av så bra kvalitet som möjligt. Oljeinnehållet är högre i färskvaror så var noga med att kontrollera datum, eller fråga i butiken när du handlar.

Här kan du se ett urval av spännande råvaror som alla är lämpliga för kallpressning i en oljepress:

ingredienser til pressning av olja

Hur fungerar en oljepress?

När man ska kallpressa olja så är det två saker som behövs; nämligen värme och tryck. Oljepressen levererar trycket och värmen kommer från den friktionsvärme som uppstår när man använder oljepressen.

Det mest effektiva sättet att pressa olja på är att använda några av de överblivna fröskalen från tidigare tillverkningar för att förvärma pressen, genom att helt enkelt låta dem köra igenom först. Därefter kan man sakta lägga i frö och kärnor i oljepressen. När oljan börjat rinna kan man köra igenom lite större mängder.

Linfrö, sesamfrö och solrosfrön kan köras i oljepressen utan problem, eftersom de är relativt små. Nötter, mandlar och pumpafrön bör hackas grovt med en kniv innan de läggs ner i oljepressen. Vi avråder att hacka pumpafrön i en blender, då resultatet kommer bli en klistrig massa och inte hackade kärnor. Vallmofrön kan inte köras i en oljepress då de är för små för att fungera optimalt.

Yoda oljepressVad kostar en oljepress?

På vår webshop Safter.se har vi valt ut tre olika oljepressar. Priserna startar på 2895 kr för ett tillbehör till en av våra slowjuicers, annars kostar de runt 3500 kr för att du ska få möjligheterna som dessa maskiner ger. Du är välkommen att klicka in på Safter.se och se en översikt över oljepressarna här.

Skriv et svar