Juicepress med 2:a generationens kvarn

Om du letar efter en juicepress stöter du helt säkert på uttrycket 2:a generationens kvarn, som började användas under hösten 2014.

Men vad är då 2:a generationens kvarn? Och vad är skillnaden mot föregångaren?

Juicepressarna från Hurom och Omega Juicers har nu funnits på marknaden i Danmark i några år. De är fantastiska maskiner som ger dig en juice med en helt annan kvalitet än den man får från de vanligare centrifug-maskinerna, men det går vi inte in på här.

1:a generationens kvarn
Juicepressar, som ofta också kallas slowjuicers, med 1:a generationens kvarn har den lite trista egenskapen att den täpps till när man använder frukt och grönt med långa fibrer om man inte först skär dem i ganska små bitar.

Hurom-filtersil-uden-hulProblemet uppstår ofta när du ska göra juice av selleristänger, ingefära och även ananas. Det beror på att fruktmassan ska pressas ut genom ett ganska litet hål i filtersilens botten, som då tyvärr kan täppas till. På bilden till vänster kan du se 1:a generationens filtersil med det lilla hålet och den nya 2:a generationens filtersil nederst, utan någon “flaskhals”.

Med 1:a generationens kvarn har det därför alltid varit lämpligt att skära denna typ av råvaror i ganska små bitar, så att de långa, sega fibrerna blir korta. Därmed försvinner problemet nästan helt.

Juicepressar med 1:a generationens kvarn fasas försiktigt ut och uppgraderas löpande till 2:a generationens kvarn, men det finns fortfarande kvar några modeller på marknaden, som ändå är riktigt bra maskiner till attraktiva priser i förhållande till de nya maskinerna med 2:a generationens kvarn.

Det finns till exempel:
Hurom HU-500
Hurom HU-700
Omega VRT352
Omega VRT402

Dessa 4 juicepressar är tekniskt sett identiska. De har alla samma motor, samma kvarnteknik med samma komponenter. Så söker du en 1:a generationens juicepress, kan du lugnt välja den billigaste.

2:a generationens kvarn
De första juicepressarna med den nya uppgraderade kvarnen kom som sagt ut på marknaden hösten 2014. Den nya 2:a generationens kvarn har en nykonstruerad filtersil utan det lilla hålet, som fruktmassan måste pressas igenom. Och det betyder att problemet med de långa fibrerna inte finns längre.

Men det kan ändå vara en bra idé att skära av långfibriga grönsaker en bit. Då passerar de bättre genom kvarnen och utbytet blir högre, genom att juicepressen lättare kan pressa ut saften ur fibrerna, när de är avskurna.

Samtidigt som filtersilen ändrades, ändrades också juicebehållaren invändigt. Men den viktigaste ändringen är ändå att själva skruven, som roterar i kvarnen, har en annan form. Se den nedre bilden.

2:nd Generation kvarn Slowjuicer Den nya formen gör att skruven lättare får grepp om råvarorna och skapar en större presskraft ned mot filtersilen. Därför blir utbytet större, dvs. mer juice och torrare fruktrester.

Den nya 2:a generationens kvarn roterar med bara ca 45 varv/minut, jämfört med 1:a generationens kvarnar som arbetar med 75 varv/minut. Det är också en av förklaringarna till att du får ut mer juice genom att hela processen är ännu “långsammare”.

Det har nu kommit ut några juicepressar på marknaden med 2:a generationens kvarnar och bland dem kan vi nämna:

Hurom HU-702
Hurom HF2
Omega VSJ843
Sana Juicer 808

Hurom Pulp-Control kvarnsystemDet intressanta är att de här maskinerna faktiskt rent tekniskt sett är identiska. De har alla samma komponenter och det enda utöver namnen och designen som skiljer dem åt är att de båda maskinerna från Hurom har en liten spak som man kan använda till att reglera fibernivån i juicen innanför ett litet fönster. På det sättet kan man få en mer eller mindre fiberrik juice. Juicepressarna Omega och Sana (från Omega), har valt bort denna funktion och istället valt en enklare maskin i positiv mening.

Genom Safter.se har vi under åren sålt en hel den juicepressar, och baserat på våra egna erfarenheter och synpunkter från våra kunder kan vi göra en liten lista på några fördelar och nackdelar:

Fördelar med 2:a generationens kvarnar:

Juicepressar med 2:a generationens kvarnar är effektivare maskiner som helt enkelt utnyttjar råvarorna bättre så att man får ut mer juice ur en viss mängd råvaror. Alltså bättre saftekonomi.

Med den nya 2:a generationens kvarnar har de vertikala (stående) juicepressarna närmat sig effektiviteten i de horisontella juicepressarna.

De horisontella juicepressarna har fortfarande bättre egenskaper när det gäller bladgrönt, men skall man göra juice av vetegräs bör man inte använda en vertikal juicepress, då ska man skaffa en horisontell juicepress, helst en Angel Juicer.

Skilnad-1G-og-2G-kvarn

Nackdelar med 2:a generationens kvarnar:
Den långsammare rotationen och det lägre momentet betyder tyvärr att man kan tycka att skruven lättare stannar upp under pressningen. Särskilt kan mycket hårda rotfrukter vara lite besvärliga, men problemet kan lösas genom att backa maskinen ett litet ögonblick, och sedan köra vidare. Men det fördröjer ju arbetet lite.

2:a generationens skruv har invändigt ett hålrum med den tråkiga egenheten att den samlar fruktrester. Det har ingen större betydelse om det gäller relativt saftiga råvaror, men om man kör mycket ingefära till exempel, så samlas och komprimeras den sega fibern under skruven. I värsta fall lyfts då skruven en liten, liten bit, vilket kan innebära att den spänner så hårt mot locket, att det kan bli nästan omöjligt att skruva av locket. Så ett bra tips är att ofta “tömma” skruven på torra ingefärs-fibrer under pressningen, om du har mycket ingefära (eller liknande) i din juice.

Tack för att du läst artikeln till slut och vi hoppas att du får nytta av den när du söker efter den rätta juicepressen. Du är alltid välkommen att läsa: Val av Slowjuicer.

Skriv et svar