Hur fungerar en vakuum blender?

I början av 2017 kommer det en ny typ av köksmaskin på marknaden – en så kallad vakuum blender. Det är en blender som arbetar med undertryck- eller vakuum i kannan, vilket har en otrolig effekt på kvaliteten av exempelvis smoothies.

Hur arbetar vakuum blendern?

Kort sagt, vad som händer är att blendern – innan den startar – suger ut överskottsluft ur blenderkannan med hjälp av en inbyggd pump. Det skapas således ett undertryck i kannan, vilket helt enkelt betyder att det är mindre luft i, vilket innebär att man reducerar ett av de största problemen med blendning – nämligen att råvarorna blir kraftigt oxiderade under processen. Bortsett från denna funktion så fungerar blendern som en traditionell utgåva.

Varför är oxidering ett problem?

När ingredienserna slungas runt i en blenderkanna, sker det en kraftig oxidering eller syresättning, vilket är problematiskt eftersom många vitaminer och enzymer är syreskänsliga. De nedbryts snabbr när de kommer i kontakt med syre, vilket resulterar i en markant förlust av näringsvärdet i den mixade massan.

Vacuum blender Den här nedbrytningen är mycket tydlig om man mixar ett äpple i lite vatten. Med en traditionell blender kommer färgen mycket snabbt bli brunaktig, det färdiga resultatet skikta sig och fibrerna blir till en klumpig brunaktig massa.

Mixar man samma äpple med undertryck i en vakuumblender så bevaras färgen och färskheten mycket bättre. Det färdiga resultatet förblir en homogen massa i väsentligt längre tid och skiktar sig inte på samma sätt som mixning i en traditionell blender.

Vacuum blender comparisonDet finns en annan fördel när man mixar i en vakuum blender. Råvarorna expanderar nämligen en smula när det finns ett undertryck. Det innebär att det är lättare att blanda och finhacka – det bryts helt enkelt lättare ner i en perfekt findelad nivå, som också påverkar frigivningen av de näringsämnen som sitter i cellväggarna. På bilden här kan man se hur marshmallows expanderar i vakuumblendern.

Vi har hittat denna illustration som mycket tydligt illustrerar tanken bakom vakuum blendern i förhållande till slowjuicing, som också är ett mycket skonsamt sätt att utvinna saften på. Dock får man inte med sig fibrerna när man juicar.

Vakuum blender advantages

Än så länge finns det bara en enda vakuum blender på den svenska marknaden – det är den helt nya VIDIA vakuum blendern som vi presenterar på webshopen Safter.se.

Vidia Vakuum BlenderVIDIA Vakuum blender BL-001 levereras med en vakuum kanna som naturligtvis är BPA-fri och en extra vakuum behållare för förvaring i kylskåp eller transport av den färdiga smoothien.

VIDIA Vakuum blender är superenkel att styra, antingen med den stora analoga vridkontakten eller med den inbyggda automatiska mixningen.

Du kan läsa mer om VIDIA vakuum blendern på Safter.se.

Skriv et svar