Färskpressad juice

Val av Juicer

Vi har gjort en guide så att du kan välja den juicer som är perfekt för just dig. Det är otroligt populärt att tillverka sin egen juice. Du kan själv välja dina favoritsmaker och du får i dig en härlig mix av vitaminer och näringsämnen.

Val av juicerI takt med att intresset för egen juicetillverkning exploderat har marknaden följt med och utformat en hel del nya juicemaskiner. De många möjligheterna kan vara lite förvirrande och därför har vi skapat denna vägledning – så att du får en bättre överblick.

Kärt barn har många namn och när det kommer till juicepressar så kan du både läsa om slow juicer, centrifugal juicer, kallpressad juice, single gear juicer, twin gear juicer och dual axis juicer. Detta är inte ens alla begrepp som finns på marknaden. Men läs denna artikel så kan du se att det inte är så komplicerat trots allt.

Vårt mål är att ge dig en överblick över de olika typer av juicer´s som finns. Att genomgå fördelar och nackdelar med dem och presentera dig för vad du bör välja beroende på vad du lägger vikt på.

Helt grundläggande kan man dela upp juicer´s i två huvudgrupper:

1)   Centrifugerings Juicer – den traditionella modellen som tillverkar din dricka genom att finfördela råvarorna och slunga dem med hjälp av ett högt varvtal.

2)   Slow Juicer – den nya juicemaskinen som långsamt pressar råvarorna. Metoden kallas även för kallpressning.

De olika modellerna är bra på var sitt sätt:

Philips HR1861Centrifugal Juicers är relativt billiga och priset ligger ofta omkring 700 kr. Deras arbetssätt är snabbt och ofta behöver man inte skära frukten utan kan slänga i hela äpplen och liknande. Däremot så utnyttjas inte råvarorna lika optimalt som vid kallpressningen. Den färdiga juicen skummar och skiktar sig lättare. Juicen blir snabbare för gammal då det sker en kraftig oxidering under framställningen.

Omega VRT402HDS - Se det kompletta urvalet av slow juicers på Safter.seSlowjuicers är lite dyrare i inköp och att framställa din morgonjuice tar lite längre tid för du ska dela råvarorna i mindre bitar innan du matar in dem i maskinen. Däremot så utvinner du mer av det du pressar. Du får mer juice av den samma mängd frukt och kvaliteten är klart bättre. Du slipper en massa skum och juicen skiktar sig inte lika lätt. Den skonsamma kallpressningen är en process som bevarar vitaminer och enzymer i den färdiga juicen.

 

När du ska välja din juicer ska du alltså överväga vad som är viktigast för dig.

Välj en Centrifugal Juicer om:

 • Du, för det mesta, tillverkar stora mängder juice
 • Du föredrar en juice som är mer tunnflytande
 • Du inte orkar skära råvarorna innan du matar in dem
 • Det inte är så viktigt att juicen skiktar sig eller att vitaminer och enzymer överlever processen.

Välj en Slow Juicer om:

 • Kvaliteten av den färdiga juicen är viktig för dig
 • Du gärna vill ha en juice som kan hållas sig fräsch i kylskåp i upp till 24 timmar.
 • Du tycker om en lite mustigare juice med mer fiber.

Juicers med centrifugeringsteknik har varit på marknaden en del år och Philips tillverkar några bra maskiner – bra kvalitet för pengarna.

Slow Juicers är däremot ännu rätt nya och relativt okända här hemma. Därför fokuserar detta inlägg på att förklara skillnaderna på de olika typerna av kallpressare.

Slow Juicers kallas även för ”masticating juicer” och kan indelas i:

översikt slow juicere

Vertikala Juicers är upprättstående. Hurom och Omega tillverkar de mest kända maskinerna. Fördelen med dessa juicers är att de inte upptar lika mycket plats som de horisontala modellerna, som ligger ner.

principskitss slow juicerDe allra flesta slow juicers är det man kallar för ”Single Gear”. Det betyder att de har en enkel snäcka som arbetar i en tvåstegs process. Först dras råvarorna ner i kvarnen där de mejsas och kvarnas. Därefter pressas de hårt mot filtret och saften löper genom de fina maskorna, ut ur maskinen och ner i kanalen. I denna process skiljs pulpan från saften.

Metoden är i princip likadan i både de vertikala och de horisontala single gear juicers, bara det att snäckan antigen står upp eller ligger ner.

Dual gear, twin gear eller dual-axis är alla olika begrepp som beskriver samma sak- nämligen att dessa juicers i motsättning till singel gear maskinerna, har två snäckor eller rättare sagt valsar. De ser ut som två kugghjul som griper fatt i varandra.

Dual gearNär råvarorna passerar dessa, pressas saften ut med ett stort tryck. Detta betyder att Dual gear metoden är den mest effektiva när det handlar om att utnyttja råvarorna. Men det betyder även att priset är högre.

 

Angel Juicers räknas som världens bästa slow juicer och menas vara bättre än den otroligt dyra Norwalk Juicer från USA.

angel-juicer-5500Eftersom de allra flesta inte vill investera
8 000 kr. som Angel 5500 kostar så brukar valet ofta bara stå mellan de vertikala eller horisontala modellerna.

Dessa två typer fungerar, som beskrivet tidigare, i princip på samma sätt. Dock är där en skillnad som är viktig att bekanta sig med.

De vertikala, upprättstående modellerna har en svag punkt, då hålet i botten av filtret är relativt litet. Det är här pulpan passerar igenom och vid pressning av i stort sett alla frukter och grönsaker så är detta inte ett problem. Om man däremot vill pressa grönsaker med långa fibrer, till exempel selleri eller spenat, kan man riskera att hålet täpper till.

Då ska man stanna maskinen och rensa filtret innan man kan köra vidare. För att minimera detta problem kan man välja att skära dessa råvaror i små bitar.

omega-8224-juicerOm man är typen som vill göra juice med bladgrönt så kan det vara irriterande på lång sikt. Då ska man istället välja en horisontal singel gear juicer – exempelvis en Omega 8224 eller den nya modellen Sana Juicer by Omega. Dessa har inte detta problem.

På de horisontala modellerna är där ingen litet hål som juicen ska passera så passagen genom filtret är relativt fritt.

Helt överordnat kan man säga att de horisontella single gear juicers är mer allsidiga. De är inte bara effektiva till bladgrönt och vetegräs men de har även olika filter och tyllar som kan användas till jordnötssmör. Barnmos, pasta och liknande.

Exempel på vertikala single gear slow juicers:

 • Kuvings Silent Juicer NS998Hurom Slow Juicer – hela serien från modell HU-100 till HU-700
 • Omega VRT352 och VRT402
 • Kuvings Silent Juicer

 

 

 

 

 

Exempel på horisontala single gear slow juicers:

 • sana juicer by omegaOmega 8224 och 8226
 • Sana Juicer by Omega – Lanseras i Sverige i starten av december 2013
 • Matstone 6-in-1
 • Wilfa Juice Master

 

 

Exempel på dual gear slow juicers:

 • Kempo_Juice_Extractor_GreenpowerGreen Power Kempo
 • Angel Juicers, modell 5500, 7500 och 8500S

 

 

 

Alla dessa nämnda modeller och tillverkare finner du online hos Safter.se. Här kan du också läsa mer om de tekniska specifikationerna och även jämföra olika produkter. Så titta in och se om du hittar din favorit.

Skriv et svar