JUICING eller BLENDING – en guide så att du kan välja det som känns rätt för dig!

Oavsett vad du väljer så är en sak säker – du belönar din kropp med näringsämnen och vitaminer. Genom att omvandla frukt och grönt till en dryck är det lättare för dig att uppnå det rekommenderade behovet av vitaminer och mineraler. Genom att dagligen dricka smoothies eller fräsch juice får du:

  • Uppfyllt din kropps behov av näringsämnen och vitaminer på ett enkelt sätt
  • Underlättat din kropps möjlighet för att uppta näringsämnena genom att finfördela produkterna
  • Ett minskat behov för onyttigheter. Sockersuget minskar eftersom du ger din kropp den näring den behöver i form av mikrokronäringsämnen och därmed minskar dina cravings för kolhydrater.

Det finns fördelar och nackdelar relaterade till både juicing och blending och därför försöker vi reda ut detta så att du kan välja det som passar just dig.

Blending

BlendTec Home BlenderBlending är det engelska ordet och är en synonym till mixning. Alltså en form för finfördelning av råvaror genom att skärning.
Fördelarna med blending är att du kan använda dig av så mycket mer än bara frukt. Du kan använda grönsaker, nötter och du kan blanda mellan fruset och färskt. Om du känner för att hälla i mjölk, eller juice eller varför inte proteinpulver så är det fritt fram.
När man mixar råvarorna så tillverkar man en dryck med alla beståndsdelar- även skal och fibrer. Du väljer själv om din smoothie ska vara tjockflytande eller tunn.
Då allt i frukten och grönsakerna bevaras innebär det att du faktiskt blir mätt. Smoothies med grönsaker och is eller frusen frukt liknar en kall dessert och på detta sätt kan du få dina barn att äta mer grönsaker.
Utöver allt detta så kan du få en bra blender till ett väldigt bra pris.

Nackdelarna med blending, i förhållande till juicing, är att du får färre vitaminer och mineraler per portion. Eftersom fibrerna behålls i den färdiga drycken så ska du dricka en större mängd för att få i dig samma mikronäringsämnen. En annan nackdel är att alla grönsaker inte lämpar sig till blending. Morötter, sötpotatis och betor är fyllda av näringsämnen men smakar inte gott i smoothies. Däremot kan de juicas.

Juicing

sana juicer by omegaJuicing är en process som på svenska ofta översätts till juicepressning.
Juicing kan grovt sagt göras på två sätt – antingen med hjälp av en centrifug där saften slungas ut eller med hjälp av en kvarn (också kallat kallpressning) där saften pressas ut. Fördelen med juicing är att fibrerna tas bort från den färdiga saften så en servering innehåller mer näringsämnen (vitaminer och mineraler) än tillsvarande portion smoothie.
Juicingprocessen extraherar vitaminer och mineraler och det mesta av vattnet så att din kropp får det lättare att absorbera nyttigheterna.
Juicing gör att grönsakerna kan utgöra en större del än frukten och samtidigt smaka gott vilket medför att du får i dig större mängd vitaminer.
Knivarna vid blendning alstrar värme som kan förstöra enzymer. Detta problem minskar du genom juicing.

Nackdelarna med juicing är att maskinerna ofta är lite dyrare i inköp och rengöringen kan vara lite besvärligare då juicers ofta har fler delar. Juicing kräver en större mängd grönsaker och frukt än blendning vilket kan orsaka platsproblem i kylen och lite större utgifter.

Nu är det upp till dig att välja det som passar dig och om du är lyckligt lottat behöver du kanske inte ens välja – variera mellan båda!

Här är några exemplar på riktigt bra juicers och blenders:

Sana Juicer by Omega, Kr. 4 299,00
Omega VRT352, Kr. 4 199,00
Hurom HU-700 Slow Juicer, Kr. 4 285,00

BlendTec HP3A Home Blender, Kr. 5 450,00
VitaMix TNC5200 Blender, Kr. 6 495,00

Skriv et svar